Składniki;
- 4 szklanki mąki,
- pół kostki drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- 2 jajka,
- 1 szklanka mleka,
- rodzynki,
- 4 łyżki margaryny,
- szczypta soli,
- jajko do posmarowania ciasta,
Składniki na kruszonkę;
- 4 łyżki margaryny,
- 3 łyżki cukru,
- pół szklanki mąki,
Wykonanie;
Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki. Ucieramy składniki.Odkładamy do wyrośnięcia na 15 minut. W tym czasie rozpuszczamy margarynę z reszta mleka. Studzimy. jajka ucieramy z cukrem. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rodzynki.Dodajemy do maki ubite jajka i roztopioną margarynę. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości. Po tym czasie jeszcze trochę wyrabiamy i wkładamy ciasto do foremki. Łączymy ze sobą składniki na kruszonkę do momentu aż zrobią się grudki.Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.
0 komentarze:
Prześlij komentarz