NAJNOWSZE POSTY

Ogórki na zupę

Warto mieć w domu słoiki z bazą na zupę. Ułatwia to przygotowanie obiadu.  Mój mąż ma  bzika na punkcie zupy ogórkowej...niestety smakuje mu tylko zupa mamusi;))) Może tym razem uda mi się podbić Jego kubki smakowe;) A tak poważniej to naprawdę super pomysł na kolejny przetwór do słoika na zimę. Mnie się bardzo podoba;)


Składniki;

  • 2 kg ogórków,
  • 2 l wody,
  • 2 łyżki grubej soli,


Do każdego słoika;

  • gałązka koperku,
  • 3 ziasenka ziela angielskiego,
  • listek laurowy,
  • kawłek cgrzanu /ok 2 cm/



Wykonanie;

Wymyte ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub w robocie kuchennym. Wkładamy do słoików, dodając do każdego koperek, zioła i chrzan.. Wodę gotujemy z solą. Zalewamy słoiki. Zamykamy. Pasteryzujemy 15 minut od momentu zawrzenia wody.






1 komentarze:

ILoveBake.pl pisze...

doskonałe na zupę :)