Składniki;
- 250 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 30 g cukru,
- 15 g drożdży,
- szczypta soli,
- 200 g masła,
Wykonanie;
Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano ciasto przekładamy do keksówki i odstawiamy na 2 godziny aby podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy brioszkę zmniejszając temp. do 160 stopni. Pieczemy 45 minut.
/źródło Magazyn Kuchnia/
2 komentarze:
Jaka puszysta. Zabieram kawałek :)
Mmm, taka brioszka o dopiero musi pachnieć... :)
Prześlij komentarz