Składniki;
- 250 g suszonych i drobno pokrojonych śliwek suszonych,
- 100 g skórki kandyzowanej
- 1 i 3/4 łyżeczki sody czyszczonej,
- 125 g miękkiego masła,
- 145 g cukru,
- 2 duże jaja,
- 185 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 170 g ciemnej czekolady,
Wykonanie;
Do garnka wsypujemy śliwki, zalewamy 250 ml wody i gotujemy, po czym dodajemy skórkę pomarańczy i zostawiamy 3 minuty na gazie. Po tym czasie odstawiamy z gazu i dodajemy łyżeczkę sody. Studzimy.W tym czasie ucieramy w mikserze masło z cukrem i stopniowo dodajemy jajka.Cały czas miksujemy.Dodajemy mąkę, 3/4 łyżeczki sody, proszek do pieczenia i ostudzone śliwki ze skórką. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej i dodajemy na sam koniec już ostudzoną. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok.50 minut.
/źródło Tupperware/
1 komentarze:
Takie ciasto mogłabym jeść codziennie!;)
Prześlij komentarz