NAJNOWSZE POSTY

Krówka

Nasze ciasto na niedzielę:)
Bardzo szybko się robi...gdy spodziewasz się gości...
Przepyszne i nieskomplikowane.
Od samego patrzenia na to ciasto  ślinka leci...


Składniki;

  • 7 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka maki,
  • 6 łyżek oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • śmietana kremówka 30% 500 ml,
  • puszka z masą krówkową,
  • 2 śmietanowe fixe
  • 2 łyżki kakao


Wykonanie;

Ubijamy na puch jajka z cukrem. Dodajemy i delikatnie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i olej. Możemy dodać kakao do całości masy lub to części, tworząc dwukolorowe ciasto. Pieczmy w 180 stopniach do momentu aż boki będą odchodzić od brzegów foremki. Studzimy. Następnie przekrawamy wzdłuż na pół.Śmietanę ubijamy na sztywno i na koniec dodajemy fix śmietanowy. Jeszcze chwilę ubijamy. Przekładamy placki śmietaną. Na wierzch kładziemy masę krówkową.


7 komentarze:

ILoveBake.pl pisze...

uwielbiam te ciasto i zazwyczaj robię je na rodzinne imprezy

gin pisze...

To zdecydowanie moje smaki, mniam! Zjadłabym :)

Anonimowy pisze...

a w jakiej foremce te ciasto piec? i czy trzeba tą foremke wysmarowac czymś czy na papierze pieczemy?

Unknown pisze...

ja pieklam w kwadratowej

Anonimowy pisze...

Czy Cale jajka ubijamy z cukrem czy tylko bialka?

Unknown pisze...

razem ubijamy:)

Unknown pisze...

Dziękuję za ekspresową odpowiedź. Zabieram się zatem do pieczenia :)