Ciało człowieka jest zbudowanie w około 70% z wody i to jej jakości zależy w dużym stopniu zdrowie.
Większość ludzi ma zakwaszony organizm z powodu czynników środowiskowych, żywności przemysłowej, stresu, diety – dlatego jedną z cech spożywanej wody powinna być jej alkaliczność.
Zdrowe komórki mają odczyn alkaliczny. W przypadku prawie wszystkich schorzeń przewlekłych w organizmie stwierdza się nadmiar kwasów. Każda choroba, poczynając od przeziębienia a kończąc na nowotworze, rozpoczyna się po przekroczeniu limitu zatrucia, powyżej którego organizm nie może sobie poradzić z usuwaniem kwaśnych pozostałości i traci możliwości przeciwdziałania wolnym rodnikom
W 1931 roku dr Otto H Warburg otrzymał Nagrodę Nobla za odkrycie , że rak rozwija się w środowisku kwaśnym . Zakwaszenie powoduje m.in. chroniczne zmęczenie, problemy trawienne, przyrost masy ciała. Sprzyja zachorowaniom na nowotwory i inne poważne choroby, które nie mogą się rozwijać w środowisku zasadowym pH 7,36
Gdy poziom pH spada, organizm dążąc do homeostazy stara się naturalnie to regulować poprzez przechwytywanie i magazynowanie niektórych nadmiernie kwaśnych pozostałości z organów takich jak nerki, wątroba i płuca, a tym samym utrzymania optymalnego pH pomiędzy 7,35-7.45.
Te kwaśne substancje w rezultacie zaczynają atakować zdrowe komórki uszkadzając je a czasami powodując niekontrolowany wzrost i rozprzestrzenianie.
Zakwaszenie organizmu spowodowane jest najczęściej przez wysoko przetworzoną żywność, alkohol, cukier, kofeinę, lekarstwa, a także hormony i antybiotyki stosowane do produkcji żywności, konserwanty, pestycydy.
Picie przez jakiś czas (najlepiej jak najdłużej) wody alkalicznej pomoże organizmowi wyeliminować związane z tym problemy. Co prawda można kupić wodę butelkowaną, ale woda w plastikowych butelkach może być niebezpieczna dla zdrowia, a poza tym ta lepiej działa
Woda alkaliczna przepis
Do domowej produkcji potrzebne będą:
Szklany dzbanek powyżej 2 litrów
2 litry wody z kranu, przefiltrowanej lub przegotowanej
1 cytryna bez pestycydów
1 łyżka nieoczyszczonej soli kamiennej lub himalajskiej
2 litry wody z kranu, przefiltrowanej lub przegotowanej
1 cytryna bez pestycydów
1 łyżka nieoczyszczonej soli kamiennej lub himalajskiej
Napełnić słoik wodą. Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i sól ) . Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin. Wypić rano powoli co najmniej 2 szklanki wody – po prostu delektować się zamiast kawy. Można również dodać odrobinę mięty do smaku. Dobrze jest pić również przez cały dzień zamiast innych płynów, przynajmniej przez pierwsze kilka dni.
Już po kilku dnia można zauważyć przypływ energii, lepsze trawienie, wygładzenie, nawodnienie i lepszą elastyczność skóry, lepsze funkcjonowanie mózgu, a nawet utratę wagi. Aby nie zniweczyć wysiłków lepiej jest unikac w tym czasie cukru, alkoholu i przetworzonej żywności.
/zródło http://sekrety-zdrowia.org/woda-alkaliczna-jak-zrobic-samemu/
2 komentarze:
Cytryna ze skórką?
jezeli dobzre oczyszczona moze byc, mozna tez obrac;)
Prześlij komentarz