NAJNOWSZE POSTY

Papryka w occie z czosnkiem

1/2 papryki żółtej,
1/2 papryki czerwonej,
1 główka czosnku,
łyżeczka kolorowego pieprzu i ziela angielskiego,
4 łyżeczki gorczycy,
liście laurowe 
na marynatę:
1/2 l wody,
100 ml octu 10%,
8 łyżek cukry,
łyżka soli,

Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion, kroimy w paski. Czosnek obieramy. Paprykę i czosnek umieszczamy w słoikach. Do każdego wkładamy po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, gorczycy i po liściu laurowym. Gotujemy wszystkie składniki na marynatę, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Gorącą marynatą zalewamy słoiki i pasteryzujemy ok 25 minut.
RADA: czosnku można użyć więcej niż jedna główka:)



Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: