NAJNOWSZE POSTY

Chleb z dynią i ziołami

Składniki;

  • 10 dag drożdży , łyżeczka cukru ,
  • 700 ml ciepłej wody
  • 30 dag mąki żytniej ,1kg mąki pszennej 
  • ½ szklanki otrębów pszennych
  • 2 łyżki suszonej Bazyli ,łyżeczka soli
  • Szklanka startego miąższu z dyni
  • 2-3 łyżki oliwy


Wykonanie:

Drożdże rozetrzyj z cukrem , rozpuść w 8 łyżkach wody i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .W dużej misce wymieszaj obie mąki z otrębami pszennymi , bazylią i solą .Dodaj drożdże ,startą dynię i oliwę .Wodę dolewaj małymi partiami .Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni .Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia .
Jaga



/źródło ,,upiecz swój chleb,,/

Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej:

2 komentarze:

Zdrowy, bez chemii - taki chleb powinno się jeść!

gin pisze...

Mniami :) Uwielbiam domowe pieczywo, szczególnie w takim słonecznym kolorze :)