NAJNOWSZE POSTY

Sos do spaghetti

Smaczny, aromatyczny,domowy...

Składniki:
3 kg pomidorów
300 g marchwi
250 g selera naciowego
300 g cebuli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
bazylia świeża

Wykonanie:
Pomidory kroimy w ćwiartki wycinając gniazdka, dodajemy pokrojoną marchewkę, cebulę i seler naciowy; następnie oliwę i sól.
Garnek stawiamy na małym ogniu, gotując powoli, aż pomidory puszczą sok. Wtedy możemy trochę podnieść temperaturę, uważając, aby sos się nie przypalił. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. 
Potem gdy warzywa lekko przestygną, przecieramy je na sitku, ewentualnie blendujemy, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki pomidora.
Sos  wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 15 minut. Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami, przykryte ściereczką.
Ja nie przecierałam ani nie blendowałam...tak lubimy:)


/źródło Kulinarne przygody Gatity/