POSTY

Strudel grzybowy

Witam Was serdecznie…może zdjęcie nie jest zniewalające, ale smak super;) 



Składniki (na 1 formę)
Ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 12g drożdży
- 12g cukru
- 2,5g soli
- 1,5g proszku do pieczenia
- 25ml mleka
- 125g masła
- 3 jajka
Farsz:
200g pieczarek
100g boczniaków
10g suszonych podgrzybków
10g czosnku
5g tymianku
50g cebuli
20g masła
sól i pieprz

Przygotowanie:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto oprócz masła. Miękkie masło podzielić na trzy równe części i po kolei dodawać do ciasta dobrze je wyrabiając pomiędzy kolejnymi porcjami dodawanego masła.
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Obraną cebulę, czosnek i grzyby rozdrobnić. Całość wysmażyć na patelni używając masła. Dodać tymianek, sól i pieprz, smażyć na bardzo dużym ogniu, aby jak najszybciej odparować wodę z grzybów. Odstawić do schłodzenia.
Ciasto oprószyć mąką, wyrobić ponownie. Przełożyć na Stolnicę irozwałkować formując kwadrat 40x30. Posmarować ciasto przygotowanym farszem z grzybów zawinąć w rulon zaczynając od krótszego boku i włożyć do formy .Piec w piekarniku w temp. 190 st.C przez 20 min, pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego!




/źródło Tupperware/