POSTY

LASAGNE WEGETARIAŃSKA

Dziś uczyta dla zmysłów - potrawa, która smakuje praktycznie każdemu. Polecam wszystkim do zrobienia w weekend...



Ja przygotowuję lazanię w prostokątnym naczyniu  o wymiarach: 33x21cm, zwykle robię 3 warstwy z 9 gotowych płatów. 

Porcja na 4 – 6 osób

Składniki;

  • 9 płatów lasagne, 
  • 20dag pieczarek, 
  • 20dag brokułów,
  • 1 marchewka,  
  • cebula, 
  • duża puszka pomidorów, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 10dag startego parmezanu, 
  • 2 szkl. beszamelu , 
  • oliwa, zioła i przyprawy.

Płaty lasagne wrzucić na osolony wrzątek i podgotować ok. 3 min. Trzeba uważać, żeby się nie posklejały i rozłożyć osobno. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, marchew zetrzeć na tarce. Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę, następnie pieczarki, marchew, brokuły i chwilę smażyć.
 Sos pomidorowy robię oddzielnie, część sosu odlewam , resztę dodaję do warzyw i i duszę ok 10min.
Beszamel robię z 2 łyżek masła, 2łyżek mąki, ok 0,5 litra mleka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Prostokątne żaroodporne naczynie wysmarować masłem, polać beszamelem,  wyłożyć płatami, przykryć farszem , znowu polać beszamelem i posypać serem, przykryć  płatami i jeszcze raz powtórzyć wszystkie te czynności. Na wierzchu ułożyć płaty i pokryć beszamelem, polać zmiksowanymi pomidorami i posypać parmezanem. Zapiekać  45 min w temp. 190 stopni.


Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej: