POSTY

KREM Z KALAFIORA I BROKUŁÓW

U nas znowu zupka krem, nie możemy się oprzeć:)



Składniki:  
1 czerwona cebula drobno pokrojona,
2 ząbki czosnku, 
2 łyżki oleju, 
po pół kalafiora i brokuła, 
1 szkl mleka, 
3 szkl wywaru warzywnego,
0,5 szkl startego sera i kawałeczek do dekoracji, 
1 łyżka mąki, 
szczypta papryki, 
sól, pieprz.


Wykonanie;
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, czosnek, kalafior i brokuły i podsmażać na wolnym ogniu przez 4 minuty. Wsypać mąkę i jeszcze chwilę smażyć  stale mieszając. Powoli dolewać  mleko i wywar, doprowadzić do wrzenia stale mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. Wyjąć część warzyw i odłożyć na później, wsypać ser i  podgrzewać do rozpuszczenia i zmiksować i doprawić.
Przełożyć zupę do podgrzanych miseczek, udekorować różyczkami warzyw i serem posypanym papryką i natychmiast podawać.