22 lipca 2014

Ogórki w zalewie musztardowej

Mimo lejącego się żaru z nieba spiżarnia na zimę się powiększa. Dzisiaj do słoików poszły ogórki....



Składniki;

  • 3 kg ogórków,

Zalewa;

  • 4 szklanki wody,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 3 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 5 łyżek musztardy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,




Wykonanie;

Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.Układamy w słoikach. Przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie zalewamy słoiki. Pasteryzujemy 5 minut od momentu zawrzenia wody.



   żródło "Przetwory z warzyw i owoców" nr 8/2014 - Bibloteka Poradnika Domowego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bloglovin