POSTY

Zapiekanka z cukinią, bakłażanem i ziemniakami

Sezon na cukinie i bakłażana trwa w najlepsze:) Korzystajmy więc póki co...dzisiaj czysta klasyka, ale smak powala, rewelacja...dlatego piszę ten przepis. Danie przygotował mój T. wczoraj na obiad. Bardzo sycąca. Polecamy:)



Składniki;

  • cukinia,
  • bakłażan,
  • ziemniaki,
  • papryka,
  • pomidor,
  • 150 g sera żółtego,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz
  • czosnek,
  • czerwona cebula,




Wykonanie;

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po ugotowaniu kroimy na plastry. Cukinie, bakłażan i pomidory kroimy w plastry. Paprykę w paseczki.Cebule w krążki. Do oliwy wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Moczymy warzywa w oliwie. Następnie cukinię, bakłażana i paprykę grillujemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami. Możemy jeszcze jak lubicie poszczególne warstwy doprawić. Na wierzch ścieramy ser żółty. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni około 20 minut.