NAJNOWSZE POSTY

Zupa cebulowa z biskwitami serowymi

Smaczna i bardzo sycąca zupa. Podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.


Składniki:
  • 500g cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 szkl.wywaru z warzyw
  • 2,5 szkl. mleka
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
  • 1 liść laurowy
  • 1 marchewka grubo starta
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Biskwity serowe
  • 1,5 szkl. mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1\4 szkl. masła
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • jajko
  • 1\3szkl. mleka

 Wykonanie:

 Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść.  W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni.
Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego!!!