NAJNOWSZE POSTY

Sernik nowojorski

Zobaczyłam go u Ewy z bloga MojeTworyPrzetwory i postanowiłam, że w końcu upiekę ten swój pierwszy sernik nowojorski!


Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:
  • 60-70 g zimnego masła
  • 4 łyki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 400 g sera na seniki z wiaderka
  • 350 g philadelphi
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 220 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • otarta skórka i sok z 1 limonki
  • 2 łyżki mąki pszennej   
  • 3 jajka

Wykonanie:

  • wymieszać kakao z mąką, dodac masło, zagnieść ciasto
  • wyłożyć spód tortownicy papierem, dno i boki formy wykleić ciastem- schłodzić w lodówce 
  • w misie miksera umieścić oba sery, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, sok i otartą skórkę z limonki, mąkę i jajka - miksować do idealnego połączenia się składników
  • przygotować większą formę, taką do ktorej zmieści się ta z sernikiem
  • nagrzać piekarnik do 180 stopni, formę z ciastem dokładnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, musi być szczelna
  • do formy z kakaowym ciastem przelać masę serową, wstawić do większej formy i nalać do niej wrzącą wodę (ten sernik pieczemy w "kąpieli wodnej" )
  • całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10-15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec około 1,5 godziny - (90 minut)
  • wyjąć, zostawić do całkowitego wystudzenia, zostawić na noc w lodówce





2 komentarze: