Sezon dyniowy trwa… Amerykańskie ciasto dyniowe…
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
2 łyżki cukru
¼ łyżeczki soli
113 g masła –
pokrojonego w kosteczkę1 żółtko z dużego jajka
1,5-2 łyżki
zimnej wody
Wymieszać mąkę,
cukier i sól, dodać masło i zagniatać aż składniki utworzą drobne grudki. Wmiseczce
połączyć żółtko z 1,5 łyżką wody, wlać do ciasta i zagniatać, aż stanie się
gładkie. Jeśli ciasto nadal jest zbyt suche i mało plastyczne, dodać trochę
wody. Uformować z ciasta kulę, włożyć do foliowego woreczka i schładzać przez
ok. 1h w lodówce
Nadzienie:
336 g puree z
dyni
¾ kubka cukru
(ok. 150 g)
1 łyżeczka
imbiru
1 łyżeczka
cynamonu
¾ łyżeczki
startej gałki muszkatowej
szczypta
sproszkowanych goździków
¼ łyżeczki soli
3 duże jajka,
lekko roztrzepane
40 g śmietanki
30%
Po schłodzeniu
ciasta, blat obsypać mąką i rozwałkować je na 35 cm okrąg. Włożyć ciasto do
formy do tart, o średnicy ok. 30 cm .Włożyć do lodówki przynajmniej na 30
minut.
Rozgrzać
piekarnik do 190 ºC.
Nakłuć widelcem
spód ciasta w kilku miejscach, położyć na niego folię aluminiową lub papier do
pieczenia, a następnie wysypać na to suszoną fasolę ,jeżeli nie macie fasoli
należy ciasto bardziej ponakłuwać widelcem.
Piec ok. 15
minut, dopóki brzegi się lekko nie zezłocą. Następnie usunąć fasolę i
sreberko/papier i piec dalej, dopóki ciasto nie zezłoci się na całej
powierzchni (zajmie to ok. 15 minut). Po wyjęciu spodu z piekarnika, schłodzić
całkowicie w formie. Piekarnik zostawić włączony.
Wykonać
nadzienie. Ubić trzepaczką dynię, cukier, sól i przyprawy w dużej misce. Dodać
jajka, następnie śmietankę i wszystko wymieszać na jednolitą masę.
Masę wylać na
schłodzony spód i piec dopóki się nie zetnie, zajmie to ok.40-45 minut. Jeśli
krawędzie ciasta będą się brązowić zbyt szybko, przykryć ciasto
sreberkiem/papierem. Po wyjęciu studzić ok. 2 godziny .
3 komentarze:
Poproszę kawałeczek! ;)
Zostanie dla mnie? :) Fantastyczne ciacho:) Zapraszam do nas na sezamowe ciasteczko:) http://domowe-wypieki.com/ciasto-sezamowe-z-gruszkami/
Zapraszam i dziekuje:)
Prześlij komentarz