NAJNOWSZE POSTY

Pasztet z białej fasoli

Chcesz upiec pyszny pasztet...zapraszamy do wypróbowania tego przepisu;)
 
Składniki;
 
1/2 kg fasoli, 5 cebul, 2 marchewki, 5 jaj, bułka tarta, 2 liście laurowe, przyprawa do dań z fasoli, curry, gałka muszkatołowa, kumin rzymski, ziele angielskie, olej, sól, pieprz,
Wykonanie;
Fasole namaczamy we wodzie na około 12 godzin. Po tym czasie gotujemy ją w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych. Odcedzamy. Cebule pokroić i zeszklić na oleju. Doprawić sola, pieprzem i curry. Marchewkę ugotować i zemleć razem z fasolą i zeszkloną cebulą. Całość doprawić przyprawami. Do przestudzonej masy dodać jajka i bułkę tartą. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej foremki. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku /wcześniej do 200 stopni/ w temp. 180 st. przez ok. 30-40 minut. Pasztet jest upieczony , gdy jego brzegi "odchodzą od foremki.
 
Po przyprawy zapraszamy do SKWORCU.PL




    Źródło "143 przysmaki Siostry Anastazji"

1 komentarze:

Ania_S pisze...

Wygląda smakowicie :) Pasztety z fasoli bardzo lubię i robię dosyć często, ale już bez jajek, bo z samej fasoli zawsze wychodzi mi fajna konsystencja. Następnym razem dodam do niego marchewkę :)