Składniki;
- 5 łyżek cukru,
- 180 ml mleka,
- 3 dkg świeżych drożdży,
- 35 dkg mąki,
- szczypta soli,
- jajko,
- 6 łyżek miękkiego masła,
- 1 kg malin,
Kruszonka;
- 10 dkg masła,
- 10 dkg mąki,
- 10 dkg brązowego cukru,
Wykonanie;
Mąkę, sól i cukier wsypujemy do miski. Mleko lekko podgrzewamy i rozprowadzamy w nim drożdże. Nastepnie dodajemy masło i mieszamy żeby sie rozpuściło.Masę z jajkiem dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto. Odstawimy na 2 godz. Maliny przepłukujemy zimną wodą. Po 2 godz. ciasto przekładamy na blachę Odkładamy jeszzce na 15 minut. W tym czasie robimy kruszonkę. Masło rozcieramy z mąką i cukrem aż powstaną grudki. Na nasze ciasto wykładamy maliny i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 200 stopniach ok. 35 minut.