14 września 2014

Tarta z mascarpone i śliwkami

Kolejny testowany przepis z magazynu Kuchnia nr 9/2014...i zarazem ostatni z tego numeru:)
Nasz ulubiony ser, łatwy i szybki przepis...śliwki...szczerze tarta pyszna:) Polecamy...


Składniki;

Ciasto;

  • 100 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko
  • sól


Nadzienie;

  • 500 g mascarpone,
  • 2 jajka,
  • 80 g cukru,
  • skórka z cytryny,
  • śliwki



Wykonanie;

Składniki na ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy i wykładamy tartę. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzamym do 180 stopni. Składniki na nadzienie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch wykładamy śliwki.Pieczemy jeszcze około 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Jeżeli wierzch zaczyna sie za bardzo rumienić narywamy folią alunimiową.



Śliwka - robaczywka!

2 komentarze:

  1. Mniam, wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Bloglovin